Tıpta Uzmanlık Eğitimi

Fizyoloji Anabilim Dalı, Tıp Fakültemizin Rumeli Feneri kampüsünde temel bilimler binasında yer almakta olup Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen fiziksel koşulların tümünü sağlamaktadır. Fizyoloji Anabilim Dalını oluşturan öğretim üyeleri hem araştırma hem de eğitim fonksiyonlarını bir arada götüren bir yapılanma içindedir. Fizyoloji Anabilim Dalında 3 profesör ve 1 doktor öğretim üyesi bulunmaktadır.

Fizyoloji uzmanlık programının amacı, temel fizyoloji mekanizmaları ve uygulamaları hakkında akademik düzeyde bilgi sahibi olan ve aktarabilen, bilimsel verilere ulaşabilen, yorumlayabilen ve sunma yeteneği kazanmış, deneysel araştırma ve yöntemleri hakkında deneyimli, bilimsel bir sorunu çözebilmek için uygun araştırma yöntemlerini kullanabilen, bilimsel düşünce kültürü ve etik değerlere sahip uzmanlar yetiştirmektir.

Anabilim Dalımızda konusunda ulusal ve uluslararası son derece yetkin öğretim üyeleri yer almakta olup Fizyoloji Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Programına ek olarak Genişletilmiş Çekirdek Eğitim Programı çerçevesinde elektrofizyoloji (intraoperatif nörogörüntüleme) in vitro hücre fizyoloji eğitimi, moleküler fizyoloji (immünofloresan, western ve rt-pcr) eğitimi yer almaktadır.

Eğitim süresi, uzmanlık eğitiminin tamamlanması için güncel mevzuat çerçevesinde şart olan bileşenleri (tez, yetkinlikler listesi, bitirme sınavı) içerir ve 3 yıldır.

Uzmanlık eğitimi programına yeni başlayan her öğrenci için bir “uyum programı” uygulanır. Bu uyum programının süresi bir aydır ve iki ayrı bölümden oluşur. Birincisi Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne uyum, ikincisi ise Fizyoloji Ana Bilim Dalı’na uyumdur.

Doktora Programı

Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde yürütülen olan Fizyoloji Doktora programı üniversitelerde, hastanelerde, biyoteknoloji veya ilaç endüstrisinde araştırma ve eğitimi şekillendirecek yeni nesil önde gelen bilim adamlarını yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Doktora programımız, lisansüstü öğrencilerini Nörofizyoloji, Kas, Kardiyovasküler Fizyoloji ve Kanser Biyolojisi dahil olmak üzere birçok disiplinde yeni ve önemli sorular üzerine en son araştırmalara dahil edecektir. Kendi alanlarında lider olan seçkin öğretim üyelerimiz, her öğrencinin benzersiz eğitim ihtiyaçlarını ve profesyonel gelişim hedeflerini en iyi şekilde karşılamak için kişiselleştirilmiş çalışma programları oluşturarak eşsiz rehberlik ve eğitim sağlamaktadır. Programımız temel fizyoloji bilgisi üzerine translasyonel fizyoloji, klinik fizyoloji, kişiselleştirilmiş tıp ve biyomedikal uygulamalar gibi geniş disiplinler arası yaklaşım sağlamayı hedeflemektedir. Fizyoloji doktora programı öğretim üyelerinin moleküler biyoloji ve genetik, farmakoloji, biyokimya, biyomedikal mühendisliği, pediatri, nöroloji, hematoloji, beyin cerrahisi, ortopedi, kadın doğum, oftalmoloji gibi dahili ve cerrahi bilim dallarıyla iş birlikleri, programda eğitim alan lisansüstü öğrencilere uluslararası standartta bir eğitim ve araştırma fırsatı sunmaktadır. Programımızdaki öğrenciler Koç Üniversitesi’ndeki Koç Üniversitesi Hastanesi, farklı hastaneler, mühendislik, fen ve sosyal bilimler, uluslararası araştırma grupları ve araştırma enstitülerindeki çok disiplinli işbirlikçi bir ortamdan da yararlanmaktadır. Koç Üniversitesi’ndeki disiplinler arası ortak çalışma kültürü, Tıp, Fen ve Mühendislik alanlarında deneyimli araştırmacı kadrosu ile birleşince Fizyoloji Doktora Programında eğitim alan öğrencilerin yüksek etki faktörlü çalışmalar üretmeleri beklenmektedir. Ayrıca, Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırmaları Merkezi’nin (KUTTAM) sunduğu altyapı ve teknolojik donanım doktora programımızda nitelikli araştırmacıların yetiştirilmesine olanak sağlamaktadır. Programdan yetişen nitelikli araştırmacıların, kariyerlerinin devamında edindikleri disiplinler arası iş birliği kültürünü devam ettireceği ve insan sağlığına yönelik yeni çözümler geliştirilmesinde çok önemli keşifler yaparak Türkiye’nin sağlık alanında öncü ve yenilikçi çalışmalarına imza atacağı öngörülmektedir.

Yüksek Lisans Programı

Uygulanan program, kabul edilecek lisans diploması sahibi adaylara temel fizyoloji nosyonunun kazandırılması yanında, yeterli bir araştırma laboratuvarı deneyimi kazandırmayı da hedeflemektedir. Bu bağlamda program mezunları ilgili laboratuvarlarda görev alıp araştırmalarına devam edebilecek, mültidisipliner yapıdaki doktora programlarına geçiş yapabilecek seviyede donanıma sahip olacaklardır. Yüksek lisanstan mezun olan öğrencilerin doktora programına geçişleri mümkün olup Fizyoloji alanında kariyerlerini geliştirmelerine imkân verilmektedir.